Vakantiehuis

Horas Family Home

8,3

HORAS is een Batak woord en het betekent WELKOM 

HORAS DUS !!

Horas Family Home, Exclusive & Excellent, is een vrijstaande vakantiewoning en ligt direct aan het Tobameer in Tuk Tuk, Samosir, Noord Sumatra, met uniek uitzicht op het meer en de omliggende bergen. Wandelen, fietsen, zwemmen, vissen of bootje varen. Gewoon van de zon en het weer genieten op ons terras aan het water mag ook

Volgens zeggen heeft Horas Family Home de beste keuken in Tuk Tuk, met specialiteiten zoals de wijd en zijd bekend staande Horas Family Home Vis BBQ, met of zonder vis. Het Speenvarken aan het Spit. Het kleine wilde bos varkentje. Rivierkreeft. Tilapia in alle soorten en maten zoals van de BBQ, gebakken, gebraden of gestoofd of als zoet-zuur, curry of rendang. Uiteraard, desgewenst al of niet met kop en staart.

Verder natuurlijk de Dorpskip, als sate, soep, curry, rendang, kippepoot al of niet gebraden of van de BBQ of de hele kip van het spit.

Voor de goede orde zij gemeld dat we alleen maar koken voor gasten die bij ons verblijven.  

Home komt met eigen parkeer gelegenheid, een grote bloemen en organische groente tuin, een volledig ingerichte keuken en onder meer een visvijver. 

Horas Family Home richt zich met name op families met grote of kleinere kinderen, of vrienden groepen. Horas Family Home kan dienen als ideale basis voor uitstapjes in de omgeving doch wordt ook vaak gezien als doel op zich, of om bij te komen van jungle trekking.  

De kleinere gasten houden zich bij ons vooral bezig met het helpen van het voeren van de konijnen, vissen en kippen afgezien van het bouwen van zandkastelen, dijken en het vangen van kleine visjes en garnalen op ons eigen piepkleine zandstrand.

Activiteten voor de meer uit de kluiten gewassen gasten gasten zijn zwemmen, vissen, kayaken, waterski, jetski om nog niet te spreken van babana boat plezier.

Voor de hele groten hebben we een bibliotheekje en TV met Film kanalen en de Internationale Nieuwszenders zoals CNN, BBC en Al Jazeera om er maar een paar te noemen. 

Een punt dat voor sommige gasten soms heel belangrijk blijkt te zijn is dat Horas Family Home de enige accommodatie in Tuk Tuk is met altijd warm water en WIFI.

HORAS !  HORAS !!   HORAS !!! 


De verhuurder

Bij Micazu sinds april 2010

Zelf mag ik graag voor de deur van Horas een hengeltje uitwerpen. Kom mij vooral gezelschap houden als voorbereiding op de BBQ met zelf gevangen verse Ikan Nila's (Tilapia's) met kop en staart of als filet, onder het genot van een koude Bir Bintang of een frisdrankje. Als u liever wilt zwemmen, zonnebaden, wandelen of met een boek in de hoek, dan vinden wij dat ook goed. Wat u ook kiest, wij garanderen dat u er mooi weer bij hebt. Voor boeking via reisorganisatie zie Achtergrond Informatie.

Prijzen & reserveren

Selecteer je aankomst- en vertrekdatum op de kalender.
Selecteer je vertrekdatum.
 Minimaal verblijf  nachten.
Klik op de groene knop om te boeken.
Wissen
 • 1 Aankomst- / Vertrekdatum
 • 1 Beschikbaar
 • 1 Geen prijzen beschikbaar
 • 1 Bezet
 • 1 In optie

Toelichting op de prijzen

Wij zien Uw reservering via deze Micazu site als ‘voorlopig’. Uw reservering is pas definief zodra wij dat in direct contact hebben bevestigd.

Vanaf 1 Mei 2015 is onze prijs is gebaseerd op Euro 70 per nacht bij een bezetting van 1 of 2 gasten. Per extra gast brengen we Euro 15 per nacht extra in rekening. Dus 6 gasten is Euro 130 per nacht. Graag ook zelf het totaal verschuldigde bedrag uitrekenen op basis van voorgaande. Dit kan afwijken van het bedrag dat de reserveringsbevestiging laat zien.


Tarieven

Tarieven zijn per verblijf

van
01-12-2018
tot
30-11-2019
Minimaal verblijf 3 nachten
Week € 490,00
Midweek -
Nacht € 70,00
Weekend -

Extra's

Hier vind je de eventuele verplichte en optionele bijkomende kosten.

Extra persoon (basisprijs geldt t/m 2 personen)
€ 15,00
Per persoon per nacht
Betalen bij boeking | verplicht
Overige kosten
€ 25,00
Per verblijf
Ter plaatse betalen | verplicht

Locatie & tips

Tips van de verhuurder

Introductie   (laatste versie Jan 8, 2015)


Het is uiteraard aan u om te beslissen of u uw Sumatra vakantie volledig wilt besteden op Samosir, Tuk Tuk in Horas Family Home of dat u Horas Family Home in wilt passen in een eigen programma dat mogelijk veel verder gaat dan alleen Sumatra.

Voor activiteiten en trips in de omgeving van Medan en Samosir kunnen wij van dienst zijn met betrekking tot het regelen van goed vervoer en het verblijf in goede overnachtings gelegenheden. 

Als u Horas Family Home combineert met bijvoorbeeld Bukit Tinggi of Bukit Lawang / Tangkahan of Ketambe dan geven wij ter overweging om die plaatsen te doen voor u naar ons toe komt om allereerst de eenvoudige reden dat Horas Family Home uitermate geschikt is om bij te komen van de jungle ervaringen. Een schoon bed, een warme douche, een koud biertje en WIFI zijn zaken die wij als normaal beschouwen. Daarnaast is het onze ervaring dat gasten, om wat voor reden dan ook, toch vaak direct na aankomst de behoefte hebben om niet te ver uit de buurt te zijn van een schoon toilet waarop men kan zitten dit dan veelal in verband met een soms wel heel gemakkelijke stoelgang. In populair nederlands wordt in dit soort omstandigheden ook wel de term ‘racekak’ gebruikt.

Onze keuken is er volledig op voorbereid om u weer zo snel mogelijk op de been te helpen met lichte kippe bouillon soepjes en slappe thee. 

Mede in het kader van bovenstaande raden we aan om minimaal 4 nachten bij ons te plannen zodat u ook nog wat tijd hebt om Tuk Tuk – Samosir te verkennen al of niet in combinatie met een speedboat trip. 

Uiteraard bent u ook welkom om wat langer te blijven als u bijvoorbeeld wilt overwinteren of overzomeren, of in het kader van een huwelijksreis. 

Wij houden van tuinieren en van bloemen. Onze orchideeën zijn alleen al een bezoek of foto waard. 

Horas is een Toba Batak woord en het betekent WELKOM 

HORAS !  HORAS !!  HORAS !!! WELKOM BIJ HORASAankomst op het vliegveld van Medan, Kuala Namu Airport.

Laatste versie Jan 10, 2015.


Als u van buiten Indonesia komt dan komt u normaal gesproken per vliegtuig aan op het Kuala Namu Airport van Medan. Dit nieuwe vliegveld, dat werd geopend in Juli 2013, ligt zo’n 30 km buiten de stad Medan, dus zeg maar op een afstand van 1.5 uur met de auto of een half uur met de trein. U komt dan vrijwel altijd uit Kuala Lumpur, Penang of Singapore. Als u direct doorvliegt vanuit Nederland dan komt u meestal in de morgen, tussen 07.00 en 09.30 uur aan in Medan.

Inmiddels loopt het vliegveld als een trein en normaal gesproken loopt u binnen een half uur nadat het vliegtuig is geland de aankomst hal binnen. U bent dan al voorbij immigratie en u hebt de koffers. Het gaat allemaal zo snel, het lijkt Overtoom wel.

Bij aankomst hebt u wel of geen visum. Als u een visum hebt loopt u direct door naar de immigratie balies. Als u geen visum hebt is het zaak om eerst een ‘visum on arrival’ te regelen. Hiertoe volgt u de bordjes. Dit visum is 30 dagen geldig en kost $ 35 dollar. De procedure is eenvoudig en gaat heel snel. U doet er verstandig aan om de $ 35 in gepast geld mee te nemen en daarmee te voorkomen dat u aan een kort eindje trekt als er toevallig geen wisselgeld in de vorm van dollars ter beschikking is en u het wisselgeld in Rupiahs terug krijgt. 

Aanbeveling: Als u zelf uw visum in Den Haag of Amsterdam zou willen/moeten regelen en niet langer dan 30 dagen in Indonesia wilt verblijven dan is het een stuk makkelijker en eenvoudiger in Medan het Visum on Arrival te kopen.

Informatie: Bij aankomst op het vliegveld wordt u en uw baggage soms duidelijk zichtbaar met behulp van honden gecontroleerd op wat u meebrengt. Het meenemen van een extra fles drank, sigaren of tabak is eigenlijk geen enkel probleem. Extra sigaretten hoeft u niet mee te nemen want die zijn hier een stuk goedkoper dan in Nederland, tenzij u een speciaal Nederlands merk verkiest dat hier niet verkrijgbaar is. U doet er verstandig aan om geen drugs mee te nemen, ongeacht de hoeveelheid. De kans dat die worden gevonden is vrij groot evenals de kans dat u dan daarna de rest van uw vakantietijd en misschien nog wat langer in Indonesia door zult brengen in een niet al te prettig onderkomen. Geen drugs meenemen dus !!

Het vliegveld ligt buiten Medan een beetje op de route naar Parapat – Lake Toba – Samosir – Tuk Tuk via Siantar. De totale reistijd naar Lake Toba is hiermee wat minder geworden, zeg maar pakweg een uur. Als u vanaf het vliegveld via Berastagi naar lake Toba wilt komen dan moet u gevoeglijk een uur tot anderhalf uur bijtellen.   

U blijft even in Medan.

Als u nog niet buiten Europa hebt gereist is Medan redelijk geschikt om uw cultuur shock op te lopen. U zult dan waarschijnlijk constateren dat Medan met overdag ruim 4 miljoen inwoners groot, druk, ongeorganiseerd en smerig is, waar alles wat zich maar voortbeweegt lopend of op wielen dit volledig naar eigen goeddunken doet. U hebt dan eigenlijk wel gelijk. De meer ervaren reiziger zal Medan meer ervaren als een normale middelgrote Asiatische provincie hoofdstad, wat het in wezen is. Volgens de boekjes heeft Medan als bezienswaardigheden het Paleis van de Sultan, de dierentuin en de Grote Moskee. Voor Nederlanders met een cultuur historische inslag heeft Medan als extra’s de oude Nederlandse gebouwen zoals het oude gemeentehuis, het post kantoor, het station, de Nederlandsche Bank, het De Boer Hotel en niet vergeten het Tip Top Restaurant.

Vanaf het vliegveld laat u zich waarschijnlijk met een taxi brengen naar de door u gekozen plaats van onderkomen. U kunt kiezen uit een legale taxi de ‘Taxi Resmi’ die u kunt regelen bij de taxi stands binnen of buiten of een illegale taxi. De legale taxi komt voor een min of meer vaste prijs van Rp 150.000,-- per taxi. De illegale taxi kan duidelijk wat goedkoper uitpakken. Mocht u voor de illegale taxi kiezen dan is het verstandig voor u uw spullen in de taxi laat laden vooral de prijs en de plaats waar u naar toe wilt duidelijk met de chauffeur af te spreken. Illegale taxi’s moeten vrij vaak volledig vooruit worden betaald om reden dat er geen benzine genoeg in de tank zit en er dus bij de eerst daartoe in aanmerking komende gelegenheid getankt moet worden. U bent een beetje kwetsbaar aangezien u al hebt betaald en een verstandig mens houdt z'n spullen goed in de gaten.

Horas is een Toba Batak woord en het betekent WELKOM 

HORAS !  HORAS !!  HORAS !!!  WELKOM BIJ HORAS 


Route van Medan naar Tiga Raja - Parapat 

De meest gebruikelijke en gangbare route is van Medan naar Tanjung Morawa, Lubuk Pakam, Perbaungan, Tebing Tinggi, Siantar en vervolgens naar Parapat. In Parapat is uw stop Tiga Raja. Dit is de haven waar vandaan de passagiers Ferry’s naar Tomok en Tuk Tuk vertrekken. Voor Horas Family Home wilt u naar Tuk Tuk. 

Vanaf het nieuwe vliegveld, Kualanamu, is de route naar Parapat ook via Tanjung Morawa of direct naar Lubuk Pakam of nog directer rechtsreeks naar Pergaungan. Welke route u volgt hangt een beetje af van hoe u zich laat vervoeren. Wij laten onze chauffeurs meestal de meest snelle route direct via Lubuk Pakam volgen.  Of u onderweg wel of niet mag stoppen om even de benen te strekken, wat te eten of te drinken of een toilet te inspecteren hangt ook weer af van de door u gekozen vervoers methode. Onze chauffeurs doen in principe altijd vaste stops in Pasar Bengkel voor de Dodols en net voor Siantar voor de Ting Ting, Tang Tang, Ping Pong, Pang Pang en niet te vergeten de Ping Ping.  

Afhankelijk van het seizoen vindt u net voor en net na Tebing Tinggi allerlei stalletjes langs de weg met Nasi Lemak e.a, verse klappermelk en Durians, ook bekend als de Koning van het Fruit. U ruikt de Koning al van verre. 

Verder hebben we een keur aan Restaurants langs de route in de aanbieding zoals daar zijn de Vis BBQ Restaurants van Wong Rame en Pak Mis. Daarnaast Awai, Tong’s Cafe en Dainang in de wat eenvoudiger categorie Chinees of Batak Restaurants. Voor degenen die een meer uitgebreide maaltijd willen, een soort rijsttafel aanpak, zijn er de Simpang Tiga, Bahagia en Panorama Nasi Padangs. Deze Restaurants serveren een middel grote Nasi Padang, u hebt dus binnen 5 minuten na binnenkomst zo’n 20 verschillende gerechten op tafel staan. 

De afstand van Medan of het vliegveld naar Parapat is een goede 180 km, via de Trans Sumatra Highway. Als u een gemiddelde snelheid van 50 km per uur haalt dan is dat zeker niet slecht. Het betekent dan dat u pakweg 4 uur moet uittrekken voor het komen van Medan of het Vliegveld naar Parapat. Hier moet dan de tijd voor stops, voor wat voor reden dan ook, worden bijgeteld om een idee te krijgen van hoe lang u daadwerkelijk onderweg zult zijn.

Horas is een Toba Batak woord en betekent WELKOM

HORAS !  HORAS !!  HORAS  !!!  WELKOM bij HORAS 
Met het openbaar vervoer, de bus.  Bijgewerkt op Januari 15, 2015

De totale reisduur vanaf het moment dat u buiten het vliegveld in Medan staat tot uw aankomst bij de ferry in Tiga Raja zal ongeveer 7 tot 8 uur in beslag nemen. De te overbruggen afstand via de meest directe route is pakweg 180 km.De bus vertrekt van Amplas de bus terminal in Medan.  Vanaf het vliegveld kunt u de DAMRI bus nemen naar Amplas. Het kaartje kost Rp 15.000,-- de man. Het alternatief is een taxi naar Amplas. De kosten hiervoor zijn pakweg Rp 150.000,-- voor een hele taxi. Van het vliegveld naar Amplas duurt met de taxi of de DAMRI bus ongeveer een half uur. Het verschil tussen de taxi en de bus is dat de taxi gelijk vertrekt zodra u in de taxi zit terwijl de bus misschien eerst nog een half uurtje wil wachten op wat meer passagiers. 

Voor de bus van AMPLAS naar Parapat kunt u kiezen uit 2 maatschappijen te weten ALS of Sejatera. Naar verluid zou Sejatera te verkiezen zijn boven ALS omdat ALS maar een paar keer per dag vertrekt. Sejatera vertrekt heel regelmatig en wel op ieder moment dat de bus vol is. De taxi chauffeur, die u vanaf het vliegveld naar Amplas brengt, zet u bij de bus zelf af die eigenlijk altijd al klaar staat voor vertrek zodra u op Amplas aankomt. Zoals gezegd de bus vertrekt zodra alle zitplaatsen volledig of nagenoeg volledig zijn bezet. Dat dit niet betekent dat op dat moment de bus ook vol is zult u na vertrek kunnen constateren omdat langs het eerste stuk van de route naar Tebing Tinggi veel meer mensen in zullen stappen dan uitstappen. Een deel van de bussen zijn full AC en full video, ofwel alle ramen en deuren staan wagenwijd open. Het kaartje naar Tiga Raja kost ongeveer Rp 30.000,-- per persoon. De prijs is een beetje afhankelijk van de stemming van de chauffeur of zijn assistent. Wat u daadwerkelijk moet betalen hoeft niet hetzelfde te zijn als de prijs die op het kaartje staat, aangezien de prijs soms duidelijk met aanziens des persoons wordt vastgesteld.  

Het is moeilijk te voorspellen hoe lang het duurt voordat na u aankomt bij de bus alle zitplaatsen zijn bezet. Soms duurt het 10 minuten, doch meestal niet veel langer dan een uur tenzij u pech heeft. Het is goed te weten dat de mensen die instappen soms ook allerlei bagage meenemen die bij gebrek aan ruimte dan wellicht tijdelijk bij u wordt geparkeerd. Voor u het weet zit u dus met een kip op schoot, hetgeen duidelijk te verkiezen is boven al of niet nog levende vis.

In de bus mag u eten, drinken en roken. Of u dat wilt doen moet u zelf weten, uw mede passagiers zullen dit echter ondanks wat u er van vindt met verve doen.De bus heeft geen toilet voorzieningen. Hierin wordt zo nu en dan voorzien door een stop bij een openbaar toilet in Siantar. Als er gestopt wordt zal blijken dat een aanzienlijk deel van de passagiers van de gelegenheid gebruik zal willen maken. De pis stop kan dus zo een kleine drie kwartier in beslag nemen.

Tot Siantar is de weg en het verkeer vrij overzichtelijk, voorbij Siantar wordt het rustiger en gaat het in een heel groene omgeving met veel bochten in de weg tegen de vulkaan helling op. Het passeren van naar boven kruipende trucks en het weer invoegen net voor een truck met oplegger naar beneden komt denderen brengt zo z’n eigen enerverende momenten met zich mee.Kortom met het openbaar vervoer, met de bus dus, van Medan naar Tiga Raja is een ervaring die u voor geen geld of alle geld ter wereld wel of niet wilt missen.

Horas is een Toba Batak woord en het betekent WELKOM 

HORAS !  HORAS !!  HORAS !!!  WELKOM BIJ HORAS 


De deeltaxi’s gaan er prat op dat ze heel hard rijden en dat doen ze ook. De totale reisduur vanaf het moment dat u buiten het vliegveld in Medan staat tot uw aankomst bij de ferry in Tiga Raja zal dus ongeveer 7 uur in beslag nemen. Dus ongeveer net zo lang als het openbaar vervoer er over doet. Als u voor de deel taxi kiest doet u er verstandig aan te kiezen voor Paradep taxi.De taxi vertrekt van het Paradep kantoor in Medan. Van het vliegveld laat u zich met een taxi naar het Paradep kantoor brengen. De kosten hiervoor zijn zoals reeds gezegd pakweg Rp 50000 Van het vliegveld naar het Paradep kantoor duurt met de taxi ongeveer een half uur. De Paradep taxi staat al klaar voor vertrek zodra u bij het kantoor aankomt. De taxi vertrekt zodra alle zitplaatsen volledig zijn bezet. Het aantal passagiers is normaal gesproken 9 of 10 personen. Het is moeilijk te voorspellen hoe lang het duurt voordat nadat u aankomt bij Paradep alle zitplaatsen zijn bezet. Soms duurt het 10 minuten, doch meestal niet veel langer dan een uur tenzij u pech heeft. Het kaartje naar Tiga Raja kost ongeveer Rp 80000 per persoon. Zodra u eenmaal op weg bent gaat het zoals gezegd heel hard, hetgeen op zich ook weer een bijzondere ervaring zal zijn. Na vertrek komt u na ongeveer 1.5 uur aan in Perbaungan. Hier wordt gestopt bij een Dodol winkel waar u de kans krijgt om dodols te kopen en naar het toilet te gaan. Ongeacht het tijdstip zal de chauffeur van de gelegenheid gebruik maken om te gaan lunchen en rusten. De stop in Perbaungan duurt meestal niet veel langer dan een uur. Daarna is de chauffeur goed uitgerust om er weer volop met een noodgang tegen aan te kunnen gaan.De volgende stop is bij het Paradep kantoor in Siantar. Dit is vrijwel altijd de eindstop voor de taxi waar u in zit, en ook voor enkele van uw mede passagiers. U stapt dus over in een andere taxi die u verder brengt naar Tiga Raja. Deze taxi staat al klaar voor vertrek op het moment dat u aankomt bij het Paradep kantoor in Siantar. De taxi vertrekt zodra alle zitplaatsen volledig zijn bezet. Het aantal passagiers is normaal gesproken 9 of 10 personen. Het is moeilijk te voorspellen hoe lang het duurt voordat nadat u aankomt bij Paradep Siantar alle zitplaatsen zijn bezet. Soms duurt het 10 minuten, doch meestal niet veel langer dan een twee uur tenzij u pech heeft. Na vertrek gaat het dus weer met een noodgang nu tegen de bult op, zodat het laatste stuk van Siantar tot de ferry in Tiga Raja niet veel meer dan een uur in beslag zal nemen. Het goede nieuws is dat u voor het laatste stuk geen nieuw kaartje hoeft te kopen.
De totale reisduur vanaf het moment dat u buiten het vliegveld in Medan staat tot uw aankomst bij de ferry in Tiga Raja zal ongeveer 4 a 4.5 uur in beslag nemen afhankelijk van hoevaak u zelf onderweg wilt stoppen.Zodra u het vliegveld uitkomt staat onze chauffeur buiten op u te wachten met een bord waarop uw naam duidelijk is aangegeven. Hij helpt en begeleid u naar zijn nieuwe Kijang Innova of vraagt u even te wachten zodat hij de auto voor kan rijden. Met niet meer dan 6 man zit u redelijk comfortabel in de Kijang Innova, al of niet wat gehinderd door uw eigen baggage. Eventueel kunnen er echter 4 koffers op het dak worden meegenomen. U vertrekt zodra in de Kijang Innova zit. De kosten voor het vervoer naar Tiga Raja zijn Rp 600000 ongeacht met hoeveel personen u bent. U betaald aan de chauffeur bij aankomst in Tiga Raja. Mocht u onderweg willen stoppen om iets te eten of te drinken dan is dat zonder meer mogelijk, wij vragen u in dat geval vriendelijk om ook uw chauffeur op uw kosten mee te laten eten of drinken. Een aanrader kan zijn om voor lunch te stoppen in Perbaungan bij een plaatselijk doch afgestemd op de lokale bevolking BBQ visrestaurant. Dus in een heel redelijke prijsklasse. Op het moment dat u daar aankomt is uw vis net klaar. U wijst aan welke vis u van de BBQ wilt en u kunt dus direct eten. In dit restaurant zijn de toiletten duidelijk schoner dan wat u normaal in dit soort gelegenheden tegen zult komen. Weet echter dat gezien de religie van de eigenaar van het restaurant u niet hoeft te proberen een biertje of een borrel te bestellen. Onze chauffeurs stellen er prijs op dat u niet rookt in de Kijang. Mocht u onderweg even willen opsteken, de benen strekken of uit de broek laat dat dan aan uw chauffeur weten zodat hij afhankelijk van uw verzoek een gepaste stopplaats kan uitzoeken.
Bij aankomst in Tiga Raja liggen er vrijwel altijd twee ferries klaar. De ene ferry heeft als bestemming Tomok en de andere ferry Tuk Tuk. Als u aankomt lopen uit Tiga Raja ligt de Tuk Tuk ferry aan de rechterkant. Aangezien u naar Horas Family Home wilt moet u de ferry naar Tuk Tuk hebben. De namen van de ferries naar Tuk Tuk zijn: Romlan, Carolina (oud en nieuw), Evedina, Samosir, Horas Lito en Lamhottour. Het normale schema van de Tuk Tuk ferry is dat deze om het uur vertrekt en wel op het halve uur. Vertrek dus bijvoorbeeld om 14.30, 15.30 etc. Soms komt het voor dat de ferry niet op het verwachte tijdstip vertrekt. Meestal betekent dat dan dat de ferry een uur later vertrekt. De overtocht naar Tuk Tuk duurt ongeveer 40 minuten en het kaartje kost Rp 7000 per persoon.
Bij aankomst in Tiga Raja wordt u heel snel gevonden door een ‘tourist hunter’ die u zal trachten over te halen met hem mee te gaan naar zijn accommodatie. U kunt in dit kader meerdere malen door diverse tourist hunters worden benaderd, die dan meerdere accommodaties vertegenwoordigen.Zodra alle tourist hunters er van overtuigd zijn dat u naar Horas Family Home wilt en er weinig passagiers zijn, willen de tourist hunters in het kader van gezonde concurrentie wel eens samenspannen en u er dan op wijzen dat u op de verkeerde ferry zit. Mocht u dit overkomen vraag dan vooral aan de bestuurder van de ferry waar die naar toe gaat voordat u overstapt op de ferry naar Tomok. Het gebeuren als zodanig geldt niet speciaal voor Horas Family Home maar kan ook gebeuren voor die gelegenheden waarvan de tourist hunter op dat moment niet aanwezig is. Aan u dus de taak om er zelf op toe te zien dat u de Tuk Tuk ferry neemt.
Vanaf het moment dat u bij in de Kijang Innova zit houdt de chauffeur ons op de hoogte van uw vorderingen. Zodra de chauffeur heeft laten weten dat hij u heeft opgepikt, kunnen wij vrij goed inschatten hoe laat u in Tiga Raja aankomt. Dit tijdstip kan eventueel bijgesteld worden op het moment dat u Tebing Tinggi of Siantar bereikt. Wij weten dus hoe laat we moeten vertrekken om u op tijd in Tiga Raja te ontmoeten. Vandaar begeleiden we u dan naar Horas Family Home. Net voor de eerste stop van de ferry in Tuk Tuk ziet u Horas Family Home al rechts liggen
De Ferry die komt van Tiga Raja naar Tuk Tuk heeft vrijwel altijd als eerste stop Sosor Galung. Zie het beeld op de foto. Komend vanuit Tiga Raja hebt u dan al Carolina, Samosir Villa, Duma Sari, Tabo en Horas Family Home aan uw rechterkant gezien. De naam voor de Sosor Galung stop komt van de naam van de kampung die met deze stop wordt bediend. Sosor Galung is eigenlijk de echte en oude kern van Tuk Tuk. Normaal gesproken zult u, net als de overige 99 % van de toeristen die naar Tuk Tuk komen, geen bezoek brengen aan Sosor Galung om de eenvoudige reden dat de toegangs weg zacht gezegd redelijk gecamoufleerd is. Sosor Galung heeft nog geen altijd goed begaanbare toegangsweg en stromend water, vandaar dat de dames bij hun eigen aanlegplaats voor de Ferry hun was, de afwas en tegelijkertijd de kindertjes in bad doen.
Voor Horas Family Home is uw aankomst plaats in Tuk Tuk de Sosor Galung aanleg plaats. U stapt hier van de ferry en volgt het weggetje naar boven. Na ongeveer 60 m komt u aan bij de Tuk Tuk rondweg. U slaat hier rechtsaf en loopt dan direct voor Bagus Bay langs dat dan aan de rechterkant ligt. Direct voorbij Bagus Bay, u hebt dan ongeveer 70 m over de Tuk Tuk rondweg gelopen, ziet u de ingang van Horas Family Home. HORAS !!!!!.
Zodra u de ingang ziet loopt u daar de oprijlaan binnen met aan de rechterkant een keur aan orchideeën. U ziet daar ondermeer Phalaenopsis, Dendrobium, Cymbidium, Bulbophyllum, Coelogyne, Oncidium en Epidendrum orchideeën met als aardigheidjes de Dendrobium Bigibbum, de Phalaenopsis City Girl en de Oncidium Dancing Ladies. Wat indertijd als een aardigheidje is begonnen is inmiddels uitgegroeid tot de grootste varieteit aan orchideeën op een kleine locatie in Sumatra. Naast de orchideeën beginnen ook onze collecties kaktussen en vetplanten een behoorlijke omvang te krijgen. Vervolgens ziet u ook al vrij snel de achterkant van Horas Family Home. Mocht u met een eigen auto komen, dan vindt u de parkeerplaats direct achter Horas. Zodra u de oprijlaan in loopt zult u worden opgevangen door ons of onze staf.
We hebben Horas Family Home de kwalificatie LUXE gegeven. Het is wellicht niet vergelijkbaar met de luxe die u thuis bent gewend of waar u op wilt rekenen als u huisje boekt in een 4 sterren bungalow park in Nederland. We durven de kwalificatie luxe te voeren omdat u in onze categorie in Tuk Tuk geen gelijke zult vinden als we de hele combinatie van voorzieningen en diensten in ogenschouw nemen. Wij bieden:1. Een terrein waarop u om 08.00 uur s’morgens geen zwerfvuil of ander soort afval zult aantreffen. 2. Een Family Holiday Home dat schoon is.3. Een home-stay waar het beddegoed elke dag vervangen en gewassen kan worden. Hoe u het maar wilt.4. Een welkoms drankje in de koelkast5. Relatief schoon water6. Dat U op een schone WC bril kunt zitten 7. Desgewenst 24 uur per dag heet water8. KTV met internationale programma's en filmzenders9. Bibliotheekje met ongeveer 100 recent uitgekomen boeken.10. Eigen generator set voor onafhankelijke electriciteits voorziening11. In de keuken treft u ook aan een water dispenser, een rijst koker en een blender voor uw verse vruchtensapjes12. Vrij gebruik van wat bij ons in de tuin groeit en bloeit. Echter graag onze orchideeen alleen maar bekijken of fotograferen.13. Vrij gebruik van de Solo14. Vrij gebruik van de Horas Family Boot15. De Horas Family Home Speedboat die u naar plaatsen kan brengen 'where no tourist went before'16. Vis vijvertje17. Spartel vijver 18. De Horas Family Home BBQ19. Eigen prive terras aan het meer met ligbedden, zitje onder de parasol, duikplank en trappetje om het water weer uit te komen. Het geheel biedt een uitgelezen mogelijkheid tot het voor kortere of langere tijd het Zwitserleven gevoel aan den lijve te ervaren.
Een accommodatie in Tuk Tuk, doch eigenlijk heel Sumatra, waar u geen zwerfvuil of ander soort afval aantreft is uniek. Wij noemen speciaal 08.00 uur s’ morgens omdat ons dat de gelegenheid geeft om wat er eventueel s’nachts is aangespoeld op te ruimen.
Normaal gesproken treft u geen koelkast aan in uw accommodatie op Tuk Tuk. In Horas Family Home vindt u een kleine koelkast met een klein vries vakje voor uw ijs blokjes. Als aardigheidje hebben wij er voor uw komst een paar flesjes Aqua (drinkwater) en een paar blikjes frisdrank als blijk van welkom voor u in gedaan voor een frisse dronk na uw waarschijnlijk toch wel wat vermoeiende reis.
Qua schoonheid behoren we in Tuk Tuk tot de absolute top. We gaan zelfs zo ver dat we voor uw komst de keuken een extra beurt geven inclusief dat het hele keuken servies goed volledig wordt afgewassen. We schromen ook niet om met zeer frequente regelmaat de ramen te wassen. De open keuken stelt u instaat, indien gewenst, uw eigen eten te bereiden. Naast een vier pits gasstel treft u in de keuken ook een oven en rijstkoker aan. Buiten op de veranda vindt u de Barbecue. Mocht u willen genieten van een biertje, een cognacje, een neutje of een glas wijn, dan vindt u in de keuken het daarvoor gepaste glaswerk. Dranken, alcoholisch of niet, komen op Tuk Tuk, maar ook vele plaatsen daar buiten, in 3 prijs categorien. De restaurant prijzen en de prijs in de winkel. Als tourist hebt u normaal gesproken altijd met deze prijzen te maken omdat u niet als lokaal kwalificeerd. Wij zijn gaarne bereid om uw leven wat dit soort zaken betreft te veraangenamen door voor u in te kopen tegen lokale prijzen, hetgeen al gauw de bekende twee slokken op een borrel scheelt.
Verreweg het grootste deel van de accommodaties en restaurants in Tuk Tuk pompt of haalt het water voor het koken, de afwas, de mandi bak en de douche (als die er is) direct uit het meer. Wij pompen het water in eerste instantie op uit het grondwater, diepte ongeveer 25 m, en slaan dat dan op in onze eigen kleine watertoren met een inhoud van 1.5 kubieke meter. Onze watertoren wordt naar behoefte automatisch bijgevuld. Het voordeel van de relatief kleine watertoren is dat het water in de toren dus regelmatig wordt verversd. Voor we het water opslaan in ons water torentje vindt er dus via het grondwater een natuurlijk zuivering plaats. Vervolgens wordt het water nogmaals een keer gezuiverd in ons water torentje. De combinatie van zuivering maakt dat ons water in principe drinkbaar is, niettemin raden we u aan het water een aantal minuten te koken voor gebruik als drinkwater. Over het gebruik van dit water om u te douchen of uw tanden mee te poetsen hoeft u zich geen zorgen te maken. Op de foto ziet u tevens een klein stukje van onze achtertuin met mangobomen en moestuin. In de moestuin afhankelijk van ons cultuurplan treft u meestal wel de volgende verse en onbespoten groenten aan: wortels, spinazie, selderij, boontjes, peultjes en als u geluk hebt zijn de aardbeien en manggo’s net rijp.
Een goed deel van de accommodaties in Tuk Tuk beschikt nog niet over een toilet afdeling waar u uw behoeften zittend kunt doen. In sommige gevallen waar dat wel het geval is zult u zich waarschijnlijk toch twee maal willen bedenken voor u er daadwerkelijk op gaat zitten. Over het waarom zal ik me hier verder niet over uit laten. In de toilet afdeling vindt u naast een reserve rol WC papier ook wat nog niet eerder gebruikte zeepjes en een schone handdoek. Toch wel redelijk uniek voor Tuk Tuk is dat u bij ons niet alleen op de WC kunt zitten, doch dat u die daarna ook gewoon door kunt trekken. Wat u wegspoelt gaat niet regelrecht het meer in, doch wordt opgevangen in onze septic tank.
Aangezien een groot deel van de accommodaties in Tuk Tuk niet over stromend water beschikt is het daar toch wat behelpen als u in termen van heet water denkt. Een klein aantal van de betere accommodaties in Tuk Tuk geeft aan dat u kunt beschikken over warm en koud water, doch zonder te melden dat dit maar voor enkele uren per dag geldt. In Horas Family Home hoeft u de warm waterkraan maar open te draaien en er komt 24 uur per dag heet water uit. Dit onder voorbehoud dat de elektriciteits maatschappij ons van stroom voorziet. Dit is een regelmatig terugkerend fenomeen. In het geval dat de stroom wegvalt tijdens de avonduren of de nacht hebben we een draaglamp neergezet die aangaat op het moment dat de stroom uitvalt. U kunt hier ongeveer een uur mee vooruit hetgeen u voldoende tijd geeft om de kaarsjes aan te steken die we op wat strategische plaatsen in Horas Family Home voor u hebben klaar gelegd. We hebben onlangs een eigen generator set aangeschaft hetgeen ons instaat stelt u te kunnen laten douchen of in het licht te laten zitten op het moment dat u of ons dat zo uitkomt.
Normaal gesproken treft u in uw accommodatie op Tuk Tuk geen TV aan. In geval er wel een TV is in een openbaar toegankelijke ruimte is uw keus vrijwel altijd beperkt tot 5 Indonesische zenders. Hierbij dan nog steeds aannemend dat u in staat wordt gesteld de keus te maken. Wij hebben voor uw entertainment en informatie voorziening een KTV ge-installeerd en die aangesloten op onze eigen schotel. U hebt hiermee toegang tot het hele scala aan Indonische zenders en daarnaast kunt u kijken naar bv het Australian Network, Al Jazeera, BBC World en CCN International voor het nieuws. Voor algemene informatie hebt u toegang tot onder meer Discovery, National Geographics Junior, AXN en Star World. Voor uw ontspanning kunt u kiezen uit meerdere film zenders zoals HBO Signature, HBO, Cinemax, Star Movies, Global TV en Hallmark. Onlangs toen we gasten uit Korea hadden hebben we tot ons en tot het genoegen van de gasten kunnen constateren dat we ook twee Koreaanse zenders hebben. Mocht u tijdens uw vakantie een tijdje niet lastig gevallen willen worden met alles wat via een TV tot u kan komen, laat dat dan tijdig weten, dan verwijderen we de TV nog voor uw komst.
Voor een of meer rustige dagen zonder te veel activiteiten buiten de deur wilt u misschien wel een keertje met een boek in de hoek. In die gevallen dat we gasten aantreffen met een boek zitten ze echter meestal in een luie stoel op de veranda of aan de waterkant op het terras onder de parasol of in de schaduw onder een Manggo boom. Met een beetje geluk zijn de manggo’s net rijp en is het een kwestie van er eentje plukken en vervolgens via de hand naar de tand. U mag vrij gebruik maken van ons Horas Family Home bibliotheekje met een kleine 100 boeken vooral in de easy reading categorie. Qua schrijvers komt u onder meer Jeffrey Archer, Dan Brown, Tom Clancy, Ken Follet, Robert Ludlum, James A Mitchener en Edward Rutherford tegen.
Wij pretenderen niet over Internet faciliteiten te beschikken omdat we nog geen computer in Horas Family Home hebben ge-installeerd. Als u echter uw eigen laptop meeneemt met daarop de nodige programmatuur zou u in principe gebruik kunnen maken van WIFI, vermits Telkom haar beloften waar maakt, hetgeen wij niet durven garanderen. Als u geen eigen computer meeneemt en toch wilt internetten dan is er een internet cafe’tje vlak in de buurt.
Voor uw eigen gebruik kunt u vrij gebruik maken van wat er in de tuin groeit en bloeit. Afhankelijk van het seizoen of hoe de vlag er bij hangt is er een redelijke kans dat u een goed deel van de volgende gewassen en vruchten in de tuin tegen komt: sla, kool, wortels, pinda’s, selderij, groene en rode pepers, spercie boontjes, peultjes, erwtjes, tomaten, aardbeien, papaya, ananas, rambutan, en manggo. We praten dus over onbespoten groenten en vruchten hetgeen de smaak en kwaliteit ten goede komt. We hebben daarnaast een rijke sortering aan bloemen in de tuin, dus pluk vooral wat u wilt om op een vaasje te doen. Als bemesting gebruiken we compost dat we zelf maken uit water hyacinthen die bij ons uit het meer komen binnendrijven.N.B. Naast een keur van bloemen is onze trots een varieteit aan lokale orchideeën die qua kleur schakeringen zeker niet de mindere zijn van bijvoorbeeld de beschermde moeraswespen orchidee die als u goed zoekt zo hier en daar nog wel in Nederland kunt vinden. De orchideeën in onze tuin zijn er voor uw en ons genoegen. U mag ze wel op de foto, doch zeer zeker niet op een vaasje zetten.
De keuken voorziet in alles wat u nodig hebt om een volledige maaltijd te bereiden en naar binnen te werken. Wellicht dat u thuis gewend bent de vuile vaat in de vaatwasmachine te doen. Dat is in Horas Family Home niet mogelijk om de eenvoudige reden dat we geen vaatwasmachine hebben. Toch is het niet zo dat u zo nu en dan rondloopt en de gedachte ‘ he, ik wou dat de afwas afwas’ u bekruipt. Als oplossing voor u hebben we bedacht dat u de vuile vaat gewoon ergens rond laat slingeren of op het aanrecht in de keuken zet. Als u er even niet bent of even niet oplet dat heeft Ibu Gading de afwas al gedaan en spulletjes weer netjes in de kast opgeborgen.
De Solo is een klein origineel lokaal vissersbootje dat we hebben opgekalefaterd en in de verf gezet. De Solo is het best te vergelijken met een kano. De lokale vissermannen kunnen zogezegd met het bootje lezen en schrijven. Ze staan er in, ze zitten er in en ze lopen er in. Het lijkt zo gemakkelijk en na het een tijdje aan te zien denkt u vast, dat kan ik ook wel. Als u echter geen ervaring hebt met boten en speciaal kano’s loopt u toch een vrij grote kans dat zodra u er aan de ene kant instapt er vervolgens aan de andere kant weer uitkieperd. Voor on-ervaren gebruikers raden wij derhalve gepaste kleding aan. Als gast van Horas Family Home mag u zovaak en zolang als u wilt gebruik maken van de Solo. Indien u geen gebruik van de Solo maakt houden we de Solo beschikbaar voor de verhuur tegen een tarief van Rp 20000 per uur.
De Horas Family Boot is het best te vergelijken met een hele kleine platbodem. De boot als zodanig ligt een stuk stabieler in het water dan de Solo. De Horas Family Boot is heel geschikt om als visbootje te gebruiken of om gewoon wat in rond te peddelen met een man of 4 tot 6. Bij een aflandige wind is het verstandig u niet te ver af te laten drijven omdat de wind soms net iets sterker kan zijn dan u denkt met als gevolg dat u dan heel ver af kunt drijven. Als gast van Horas Family Home mag u zovaak en zolang als u wilt gebruik maken van de Horas Family Boot. Indien u geen gebruik van de Horas Family Boot maakt houden we de boot beschikbaar voor de verhuur tegen een tarief van Rp 50000 per uur.
De Horas Family Home Speedboat is een door ons zelf ontworpen speedboat waarin comfortabel plaats is voor 5 volwassen inzittenden naast de chauffeur. Er hangt een Yamaha buitenboord motor van 85 pk achter. Met deze speedboat verzorgen we speedboat trips naar alle bekende en minder bekende attractie punten langs de oevers van Lake Toba, zij het Samosir of het vaste land van Sumatra. Op het programma staan onder meer de Stone Chairs in Ambarita, Batak Dancing en Batak Museum in Simanindo, Hotsprings Pangururan, de Sidabutar koningsgraven in Tomok, Viskwekerijen, Binganalom waterval, Steenhouwerijen, Asahan Rivier, Visrestauarant in Balige waar uw originele Ikan Jahir voor u wordt gevangen, klaargemaakt en opgediend, het Camp David voor de President en andere hoogwaardigheids bekleders. Tijdens enkele onderdelen van het programma is er een behoorlijk grote kans dat we u ook nog in volledige vrijheid levende apen en bosvarkens kunnen laten zien. U mag onder het hoofd van vrij programma ook uw eigen programma samenstellen uit een of meerdere onderdelen.
Voor uw en ons plezier hebben we wat visjes uitgezet in ons kleine visvijvertje. Er zit wat meer vis in dan op het eerste gezicht lijkt omdat een deel van de vissen pikzwart is en die zich graag op de bodem verstoppen. Het woord voor vis in het Bahasa Indonesia is Ikan. In de visvijver zitten onder andere ikan tilapia, goudvis (ikan mas) , ikan nila, ikan jahir, ikan pora pora, ikan busjuk, ikan lele en een hele grote ikan harrutung. Wij vragen u om wat u vangt ofwel terug te zetten, in ieder de geval de onder maatse ( Mocht het u lukken om de hele grote Harrutung te vangen, die toch wel in de buurt van de 3 kg en 50 cm komt, dan is ons voorstel dat u dat dan aan ons meldt. Het plan is dat wij haar dan klaarmaken om haar daarna samen met u op te eten. We zullen daarvoor dan niets in rekening brengen.De Harrutung is bij de afsluiting van ons visvijvertje mee ingesloten, hetgeen zeker niet het plan was. We zijn er inmiddels achter gekomen dat onze Harrutung een vrouwelijke Harrutung is. Dit omdat enige tijd geleden het krioelde van de hele kleine harrutungkjes, zegmaar minstens 500. De grote Harruting eet alles wat zwemt en kleiner is dan pakweg 10 cm, dus ook kleine harrutungkjes. De grote heeft vrijwel alle kleintjes te pakken gekregen, maar net niet allemaal. Naast de grote Harrutung hebben we inmiddels toch nog zeker een stuk of 10 kleine harrutungs van 10 a 15 cm gesignaliseerd. De kleine harrutings hebben een aardje naar hun vaartje of beter gezegd hun moertje en doen zich dus te goed aan de hele kleine nazaten van de rest van ons visbestand.
Voor de kleintjes hebben we de spartel vijver. De waterdiepte varieert van 0 tot 60 cm. De spartelvijver is normaal ook de plaats waar we de Solo en de Horas Family Boot parkeren. We hebben er geen enkel probleem als de kleintjes in en uit de boten klimmen en vallen. Naast spartelen en wat zwemmen is deze vijver ook heel erg geschikt voor het vangen van hele kleine visjes en garnalen met een heel klein visnetje. Een hele ervaring voor de kleintjes kan zijn om de vangsten zelf te bakken in een heel klein pannetje boven een heel klein vuurtje en het spul daarna met huid en haar op te eten.Het is ons opgevallen dat westerse kleintjes zo nu en dan toch wat moeite hebben om in het kader van het voorgaande goed op gang te komen. Desgewenst voorzien wij uw kleintjes van wat vriendjes en/of vriendinnetjes in dezelfde leeftijds categorie om mee te spartelen, bakken en eten.Als u zelf geen kleintjes meebrengt laten wij de kleintjes ook thuis, zodat u vol op van uw eigen privacy kunt genieten.
Onze Barbecue op het terras van Horas Family Home valt in de categorie eenvoudig maar heel goed als je er mee om weet te gaan. De Barbecue is uitermate geschikt voor het BBQ’en van Ikan Nila, de vis die vers uit het meer komt en die ook in Tuk Tuk op het menu van vrijwel elk restaurant staat, zij het dat u de vis dan meestal gebakken krijgt. In Nederland kunt u deze vis het best vangen in de Supermarkten onder de naam Tilapia in de vis filet uitvoering. De ervaring heeft geleerd dat het gros van onze gasten van buiten Indonesia in het algemeen niet met de BBQ weten om te gaan. Wij hebben daar het volgende op gevonden. Wij kopen in de morgen een zooitje zojuist gevangen vis van een of meer lokale vissermannen. Afhankelijk van het aantal gasten voor het BBQ festijn gaan we uit van 2 of 3 kg de man. Ibu Gading is niet alleen heel goed in het doen van de afwas, vis schoonmaken en voorbereiden voor de BBQ is haar lust en haar leven. Vervolgens komt er een tijdrovend werkje waarbij Ibu Gading altijd de hulp van Ibu Sihol inroept. Dit betreft het maken van de speciale Bataksaus die separaat van de vis op tafel zal worden gezet, aangezien we niet weten hoe heet u de vis wilt. Het malen, stampen en vijzelen van alle verse ingredienten voor de Bataksaus neemt een paar uur in beslag. Tegen 17.00 uur is het dan zover dat ook uw deelname in de voorbereiding van het BBQ gebeuren zal worden gevraagd. Op dat moment gaan Ibu Gading en Ibu Sihol over naar het klaarmaken van de Nasi Goreng a la Horas Family Home en een goed gevulde Gado Gado. Tegelijkertijd beginnen Bapak Gading en Bapak Sihol aan het op gang brengen van de BBQ. Indien gewenst kunt u alle onderdelen van het hele voorbereidings proces volgen, maar het hoeft niet. Zoals gezegd voor gegarandeerd succes is uw inbreng vanaf 17.00 toch eigenlijk wel een vereiste. Terwijl u het op gang brengen van de BBQ van deskundig commentaar voorziet en waar u nodig acht aanwijzingen geeft begint u met het soldaat maken van een paar grote flessen goed koud Bintang bier. Het doel daarvan is dat de vis zodra die er klaar voor is gewoon verder kan zwemmen. Tegen 17.45 uur wordt uw hulp verwacht bij het voorproeven van wat er van de BBQ komt. Wij gaan er van uit dat het uw toets der kritiek tegen 18.00 uur kan doorstaan, vervolgens wordt de Nasi Goreng, de Bataksaus en de Gado Gado tevens opgediend. De weersverwachting voor uw BBQ avond is half tot zwaar bewolkt en een temperatuur van 24 graden, ongeacht de tijd van het jaar.
We hebben er geen enkel bezwaar tegen dat u uw eigen huisdieren meeneemt. Wat ons betreft mogen ze naar hartelust in de tuin ravotten en doen wat ze leuk vinden. Voor honden is een waarschuwing echter op zijn plaats. We weten dat de meeste honden graag achter een kat aanjagen en als u uw hond meeneemt vindt die dat misschien ook wel leuk en zoals gezegd als ie dat leuk vindt moet ie dat vooral doen. De waarschuwing zit em in onze kat die we als naam Poes hebben gegeven, en poes is niet voor de Poes. Poes op zich is niets bijzonders hoewel hij leuk zwart wit gekleurd is, het is gewoon een lokaal vuilnisbakken ras. Onze kat woont gewoon bij ons dus niet bij Horas, doch Poes beschouwd Horas wel als zijn territorium. Als Poes bij Horas is dan blijven de meeste honden meestal op gepaste afstand. De hond die denkt dat niet te hoeven te doen komt er snel genoeg achter wat voor gevolgen dat heeft. Het gevolg is dan dat ook die hond zich de volgende keer wel twee zal bedenken voor hij Poes wakker gaat maken.Als u geen huisdieren meeneemt maar toch graag huisdieren om u heen wilt hebben dan kunnen wij u er wel een paar bezorgen. Normaal gesproken willen onze honden, die normaal niet bij Horas wonen, binnen een paar dagen best de beste maatjes met u worden als u ze goed te eten geeft. De combinatie Pungut (de hond) en Abu abu ( het vrouwtje van Poes) is een aardig span.
De Zuid-Oost Asia landen en dan met name de niet Islamitische landen of gedeelten daarvan, staan wijd en zijd bekend voor wat ze te bieden hebben op het gebied van RR&M. Een kreet die in het engels neerkomt op Rest, Recreation and Massage, en die speciaal terug gaat naar de verlof periodes van soldaten die op de een of andere manier hun tijd in deze regio doorbrachten. In vroegere tijden kan daarbij gedacht worden aan Thailand (Bangkok) en de Philippijnen (Manilla), meer recent zeg maar na de tweede wereld oorlog komen in dit kader toch vooral de landen Japan en Vietnam in beeld. Denk daarbij aan Hawkeye, Radar en Hotlips uit MASH. Ondanks dat het Batakvolk, dat woont rond het Toba Meer, een hele kleine minderheid vormt met hun pakweg 5 miljoen in het land dat per definitie de meeste moslems in een (1) land huisvest (ongeveer 150 miljoen), is dankzij het feit dat het grootste deel van de Batakkers nog niet zolang geleden (pakweg 100 jaar) christen zijn geworden de kreet RR&M toch zonder meer toegankelijk rond het Toba Meer en derhalve op Samosir, op Tuk Tuk en bij Horas Family Home. Hetzij bij Horas Family Home met enige beperkingen.We praten dus over RR&M. Rest, Recreation and Massage. Ofwel in goed Nederlands: Rust, Recreatie en Massage.De Rust en Recreatie, het laatste in de vorm van natuur, cultuur, plantjes, bloemetjes, bijtjes, vogeltjes, visjes en geologie, is in Tuk Tuk volop voorhanden zonder dat dat te veel kost. Onder de uitdrukking Massage, hebben we in Tuk Tuk te bieden: Massage, Massage en Massage en het is goed een duidelijk onderscheid te maken tussen de 3 M’s, zodat u van te voren zelf kunt beslissen welke M u wilt. Ongeacht de vorm en M die u kiest, het is met een beetje geluk afhankelijk van de masseuse of de masseur altijd weer een waar genoegen.De eerste vorm van Massage is de Massage die eigenlijk overal in de aanbieding is. Dit is een full body massage, ofwel uw hele lichaam komt aan de beurt, met uitzondering van uw meer intieme delen. Er wordt een doekje overheen gelegd of uw houdt uw broekje aan. Deze massage duurt een uur, waarin u wordt ge-olied, beknepen en beklopt met in het algemeen een zeer genoeglijk resultaat. De kosten van deze Massage varieren op dit moment, juli 2009, van Rp 60000 tot Rp 75000 per uur. Om u de kans te geven deze Massage aan den lijve en in uw eigen privacy te ervaren staat deze Massage ook op het programma van Horas Family Home. Wij kunnen tegelijkertijd twee personen bedienen voor een bedrag van Rp 50000 per uur per persoon, hiervoor hebt u met z’n tweetjes dan wel elk uw eigen masseuse.De tweede vorm van Massage is de helende massage. Deze massage wordt, omdat het een helende massage is, uitgevoerd door een heer. De heler. De helende massage is heel geschikt voor het geval u zich wat onwel voelt, wat grieperig bent, herstellend bent van een Delhi Belly, of last hebt van gewrichts of spierpijn, en zo zijn er nog wel wat in aanmerking komende kwaaltjes te bedenken. Qua procedure is de helende massage gelijk aan de normale massage, ofwel uw edele delen doen niet in het programma mee en het hele gebeuren duurt een uur. Het verschil met een gewone massage is dat de heler toewerkt naar de oorzaak van uw onwel zijn of uw pijn. Daar waar uw onwel zijn of pijn van onnatuurlijke oorsprong is, voor de ouderen onder de lezers denk aan Pleuni Touw en de Stille Kracht, zal de heler ook die afdeling in zijn behandeling betrekken. Ongeacht wat u misschien wordt verteld is er geen enkele gelegenheid in Tuk Tuk waar men een heler zo te voorschijn kan toveren. Voor de helende massage moet een afspraak met de heler worden gemaakt, en de heler komt dan op het moment dat het hem uitkomt op zijn brommertje uit een dorpje uit de buurt. De kosten van deze heler zijn ongeveer het dubbele van wat een normale massage kost. Indien u het ons tijdig laat weten dan laten wij voor uw genoegen de Heler gewoon naar Horas Family Home komen.De derde vorm van Massage staat bekend als Traditional Massage. Hier zij een waarschuwing op zijn plaats, namelijk dat de twee gelegenheden die in Tuk Tuk de kreet Traditional Massage in het vaandel voeren, deze massage niet op afroep ter beschikking hebben. In een goed Tradional Massage huis kunt u genieten van een volledige body massage inclusief van die delen die in de eerder genoemde massages buiten gebruik bleven. In een Tradional Massage huis hebt u keus uit minstens 2 masseurs (m/v)van hetzelfde geslacht als u of van het andere geslacht of er iets tussen in, ongeacht uw eigen geslacht. Een Traditional Massage duurt minstens een uur maar het kan indien gewenst behoorlijk uitlopen, eventueel tot de volgende morgen. In Tuk Tuk is er dus eigenlijk geen formeel Traditional Massage huis, maar desgewenst kunnen wij u wel op weg helpen. Deze vorm van Massage behoort niet tot het service pakket van Horas Family Home.Teneinde u niet in de verlegenheid of verleiding te brengen heb ik voor dit hoofdstuk gekozen voor de foto van de Helende Masseur.
Om u tijdens het begin van uw vakantie in Indonesia qua taal even op weg te helpen volgen hier de eerste lessen Indonesisch voor beginners vooral toe te passen in en rond Horas Family Home, ik laat hierbij het woord in het Nederlands volgen door het woord in phonetisch Indonesisch.Eerste les voor beginnersWortel ---- wortelBoontjes -- boontjesPeultjes -- erwtjes (hier even opletten dus)Kool -- KoolAnanas -- NanasSpinazie - SpinazieSelderij -- SelledrieWastafel -- wastafelHanddoek – handdoekEmmer -- emberKamer -- KamarGordijn -- gordijnAsbak -- asbakGlas -- gelasBier --- bierLamp -- lampuTas -- tasPoes -- poesBand -- ban Jas, das -- Jassie, dassieMantel -- mantelKous -- kous Brandkast - Brankas U ziet het, het valt allemaal wel wat mee als u even op gang komt.Nu wat verder weg. Les 2 voor beginnersDokter --- DokterBenzine -- BenzinOlie -- OliAdvokaat - AdvocatNotaris -- NotarisPolitie -- PolisiBus -- BusPostkantoor- Kantor Pos (even bij de les blijven dus)Restaurant - Restoran Babi panggang – Babi panggangNasi goreng – Nasi gorengBelanda goreng – Een zonverbrande Nederlandse tourist in Tuk TukVoor les 3 zult u echt langs moeten komen. In les 3 gaan we ondermeer de woorden pispot, doorsmeer en duit behandelen.Wordt vervolgd
Het weer gezien over een langere periodeHet weer is net zoals op veel andere plaatsen een (in) direct afhankelijke van het klimaat. De basis voor het weer op Sumatra is in principe het tropische regenklimaat. Praat men in Nederland over een gematigd zeeklimaat, met relatief warme winters en koele zomers, dan moeten we voor Sumatra denken aan een regenseizoen dat duurt van Oktober tot Mei en een droog seizoen dat duur van Mei tot Oktober. Dat dit niet betekent dat het in regenseizoen altijd regent en in het droge seizoen nooit moge blijken uit de gemeten regenval in Tuk Tuk vorig jaar. De totale regenval over het hele jaar is ongeveer 2200 mm. In vergelijking met Nederland dus ongeveer 2.5 keer zoveel. Van de 2200 mm vorig jaar kwam er tijdens het natte seizoen 1100 mm naar beneden en in het droge seizoen kwam er dus ook 1100 mm naar beneden. Wat nu te denken van een regenseizoen en een droogseizoen. Het verschil zit met name in de frequentie en de intensiteit van de regenval. In het regenseizoen regent het wat vaker en wat langer, in het droge seizoen zijn de buien vaak kort maar hevig. Voor het meemaken van een echt tropische regenbui moet u toch wat geluk hebben. Als we hiervoor mijn eigen definitie gebruiken, meer dan 70 mm in minder dan twee uur, dan is dat vorig jaar maar 10 keer voorgekomen. Met deze 10 buien kwam dus ongeveer een derde van alle regen van het hele jaar naar beneden. De langste aaneengesloten droge periode die 17 dagen dagen duurde kwam deed zich voor in Februari, dus in het regenseizoen.Het weer gezien over een wat kortere periode, enkele weken.Het algemene weerbeeld, nat of droog seizoen, kan op de kop worden gezet door wat we in Nederland zouden noemen een sterk hoge druk gebied of een aaneenschakeling van depressies. In die termen denkend kan het algemene weerbeeld in Sumatra en dus ook bij ons in Tuk Tuk op de kop worden gezet door grote weersystemen die door de regio razen. Hierbij dan te denken aan Typhonen in de buurt van de Philippijnen of zoals onlangs degene die een goed deel van Burma onder water heeft gezet. Van dit soort systemen, die niet bij ons zelf langskomen, krijgen we soms een staartje mee in de vorm van wat extra tropische buien. Het weer gezien over een korte periode, enkele dagen.Het Toba Meer is erg groot, pakweg 1200 km2 , erg diep orde 500 m, en het ligt toch behoorlijk hoog, ongeveer 1000 m boven de zeespiegel. Voor het grootste deel van het eiland Samosir, dat midden in het Toba Meer ligt, komt daar nog een kleine 500 m bij. Hoewel we voor Samosir niet meer echt van tropisch regenwoud kunnen spreken is het relatief gezien nog behoorlijk groen. De combinatie van een groot water oppervlak met in het midden een hoge groene bult tesamen met felle zon maakt dat de temperatuur verschillen over hele kleine afstanden relatief groot zijn met als gevolg dat Samosir een eigen micro klimaat heeft met een eigen kleine hydrologische kringloop. Zodra die kleine kringloop goed op gang is kan deze dagen, zoniet weken, achtereen in stand blijven. Wanneer daar op de een of andere manier een kink in de kabel komt kan het dagen, zoniet weken, achtereen droog blijven.Het weer gezien over een heel korte periode, per dag.In dit geval gaan we er vanuit dat de kleine hydrologische kringloop volop in bedrijf is en we over een heel gewone dag praten, onafhankelijk of de dag in het droge seizoen of het natte seizoen valt. ’s Morgens om 06.10 uur begint de dag. Het is dan net iets boven de 20 graden, met een relatieve luchtvochtigheid van 85 %, hetgeen zo blijft tot 07.30 uur, het moment waarop de zon er echt bij komt. Daarna stijgt de temperatuur met ongeveer 2 graden per uur. Om 11.30 uur is het normaal gesproken dus ongeveer 28 graden, terwijl de relatieve luchtvochtigheid is terug gelopen naar net iets beneden de 50%, ofwel kurkdroge lucht. Dit is ook het moment dat het bewolkt begint te worden zodat de temperatuur niet verder stijgt doch terug loopt naar 26 – 27 graden. Dit blijft dan zo tot pakweg 16.00 uur, het moment waarop het geheel bewolkt is en het al of niet wat later een half uurtje gaat regenen en de temperatuur heel geleidelijk terug loopt naar 23 graden laat op de avond. Uitzonderingen zijn als de bewolking uitblijft en het echt bloedheet wordt, 31 graden, of dat de regen heel vroeg in de middag begint en men tegen 17.00 uur begint te vergaan van de kou, 22 graden.
Voor groente en fruit kunt u naar de groenteboer, de winkel van Ibu Dian. De groenteboer woont aan de andere kant van de weg schuin tegenover Horas Family Home. Een goed deel van de groenten, vruchten en fruit wordt ’s morgens ingekocht op de markt in Parapat. Dit betekent dat de Ibu Dian ’s morgens met de eerste ferry van 07.00 naar Parapat vertrekt, daar snel haar inkopen doet en vervolgens met de eerste ferry uit Parapat terug komt. Ze is dus tegen 09.45 uur weer in Tuk Tuk. De winkel gaat derhalve dus zo tussen 10 en half 11 open. Er wordt ingekocht rekening houdend met wat Ibu Dian dezelfde dag weer denkt te kunnen verkopen. Als u speciale wensen hebt doet u er verstandig aan uw bestelling een dag van te voren door te geven. Wat wij te veel hebben uit de Horas Family Home tuin verkopen wij aan Ibu Dian zodat ze dat niet in Parapat hoeft te kopen
Naast schaken, gitaar spelen en zingen krijgen we toch het gevoel dat de grootste hobby van de Batakkers in Tuk Tuk is het beginnen van een restaurantje of een winkeltje. Er zijn erg veel winkeltjes in Tuk Tuk en relatief heel weinig klanten hetgeen betekent dat sommige producten in die winkeltjes er toch wel wat langer kunnen liggen dan volgens de houdbaarheids datum gewenst zou zijn. Op de een of andere manier vind iedereen dat wat er uit het winkeltje van Ibu Togi komt net iets beter is en soms ook net iets goedkoper dan wat elders verkrijgbaar is. Het assortiment van Ibu Togi is ook net iets uitgebreider dan wat normaal wordt aangetroffen. Het is om die reden dat ik hier het winkeltje van Ibu Togi onder uw aandacht breng onder het hoofd de Supermarkt. Voor uw sigaretten, boter, kaas en eieren op naar de supermarkt dus. U vindt de supermarkt als u komend van Horas Family Home rechtsaf slaat en dan weer aan de rechterkant van de weg op een afstand van pakweg 75 m.
Voor het wisselen van geld en traveler cheques is de Toba Money Changer het adres. Het goede nieuws mbt deze money changer is dat alles heel zakelijk heel recht toe recht aan gaat en u in Tuk Tuk nergens anders een betere koers voor uw geld krijgt. Naast het wisselen van geld kunt u hier ook terecht voor het kopen van een nieuw sim kaartje voor uw mobiel zodat het bellen naar huis wat beter betaalbaar wordt. Uiteraard verkoopt de Money Changer ook de telefoonkaarten. De internet cafe afdeling van de Toba Money Changer kent ook zijn gelijke niet in Tuk Tuk. Voor al uw communicatie behoeften op naar de Toba Money Changer dus. U vindt de Toba Money Changer recht tegenover de supermarkt van Ibu Togi, dus op een afstand van pakweg 75 m van Horas Family Home.
Zoals gezegd het beginnen van een restaurant lijkt toch wel een van de grootste hobbies van de Tuk Tuk Batakkers te zijn. Tuk Tuk heeft eigenlijk maar een weg en dat is een rondweg. Als u stevig doorstapt bent u in een kleine drie kwartier helemaal rond, de totale afstand is zo’n 4.5 km. Tijdens dat rondje kunt u dan kiezen uit 94 eet, drink en / of overnachtings gelegenheden waar u uiteraard meestal ook kunt eten of drinken. Ik wil even een slag om de arm houden wat betreft het getal 94, het kan maar zo zijn dat er inmiddels al weer een paar zijn bij gegroeid. Het gaat mij wat ver om al deze gelegenheden hier stuk voor stuk te behandelen, maar het is wellicht toch wel goed om u alvast een beetje op weg te helpen.Algemeen geldt dat het aantal klanten in geen enkele verhouding staat tot het aantal restaurants. Daar waar een restaurant niet beschikt over een koelkast of waar normaal gesproken niet te veel gasten komen is het gebruikelijk dat het grootste deel van de gerechten die op het menu staan niet voorrradig zijn. In dat soort gevallen is het beter van te voren te bestellen wat u wilt eten. We geven zonder meer toe dat er een aantal restaurants zijn waar u beter niet kunt gaan eten om de eenvoudige reden dat u daarna, na een al of niet smakelijke maaltijd, toch een tijdje of een paar dagen niet te ver uit de buurt van een goede toilet afdeling wilt zijn. Het is niet aan mij om hier namen te noemen. Zodra u onze gast bent in Horas Family Home hoeft u maar te kikken en zijn wij bereid u van informatie te voorzien om het beschreven soort ervaringen te voorkomen.Zoals gezegd, het gaat te ver alle restaurants hier van een kwalificatie te voorzien. Ik beperk mij derhalve tot 3 restaurants.Liberta. Liberta richt zich op buitenlandse gasten met een wat smallere beurs. Het aantal gerechten op het menu is beperkt en beperkt zich tot wat algemeen gangbaar is in Tuk Tuk in dit soort gelegenheden. Dus min of meer bij buitenlanders bekende lokale gerechten, maar ook wel een pizza. Het goede nieuws is dat Liberta alleen verse spullen gebruikt, de porties zijn vrij groot en de prijzen zijn zeer redelijk. Kortom, Liberta behoort tot de top in deze categorie restaurants en van ons krijgt u de warme aanbeveling om de keuken van Liberta een keer uit te proberen. Vanuit Horas Family Home slaat u linksaf en na ca 5 minuten lopen vindt u de toegangsweg naar Liberta aan uw linkerhand.Tabo. Tabo richt zich op buitenlandse gasten met een wat bredere beurs. Het is het enige restaurant in Tuk Tuk dat zich presenteert als vegetarisch restaurant. Ondanks dat voorziet het menu ook in een kip en visgerecht voor de niet volledig verstokte vegetarier. Het aantal gerechten op het menu is vrij gevarieerd, de porties niet al te groot in een behoorlijke prijs categorie. Tabo beschikt over een eigen bakkerij en daar bakt men bruin duits brood, muffins en taart. Het bruine brood treft u ’s morgens vers gebakken aan bij het ontbijt buffet wat zijn gelijke niet heeft in Tuk Tuk. Vermeldens waard is dat Tabo het beste bier heeft in Tuk Tuk. Dit is Bir Bintang, net zoals overal anders, het verschil zit er in dat bij Tabo het bier op precies de juiste temperatuur wordt geserveerd. Een vergelijking tussen Tabo en Liberta is wellicht een heel goed plan en het houdt u van de straat. Vanuit Horas Family Home slaat u rechtsaf en na ca 80 m lopen vindt u de toegangsweg naar Tabo aan uw rechterhand.Jenny’s Restaurant, aanbeveling met STER.Bij Jenny is wat ons betreft alles net een stuk netter, een stuk schoner, een stuk beter, een stuk gezelliger en een stuk lekkerder dan ergens anders zeker als, maar toch eigenlijk wel een beetje op voorwaarde dat, Jenny zelf in de keuken staat. Ons favoriete gerecht bij Jenny als we gasten hebben is de Babi Guling, Speenvarken van het spit. Het klaarmaken en aan het spit ronddraaien van het varkentje van 15 tot 20 kg duurt vrijwel de hele dag en resulteert uiteindelijk in een culinair festijn. In onze eigen beoordeling van restaurants op Tuk Tuk scoort Jenny zonder meer nummer 1, zeker ook in de prijs – kwaliteit categorie. ’s Avonds speelt Rinto, de man van Jenny op de gitaar , en zingt dan Batak songs en voor u het weet wordt het echt gezellig. Jenny en Rinto prijzen zich zelf onder meer aan met de kreet ‘ wij hebben het goedkoopste bier in town’. Vanaf Horas Family Home ligt Jenny’s Resaurant net halverwege de Tuk Tuk rondweg aan de Toba Meer kant. Heel geschikt om op te steken voor lunch. Mocht u het ’s avonds bezwaarlijk vinden om in het donker terug te lopen laat het dan even weten, dan vinden we daar wel wat op.Voor de preciese locatie van de hier genoemde restaurants en een aantal andere zie het kaartje van Tuk Tuk onder ligging.
Horas is een vrijstaande vakantiewoning aan het Tobameer, Sumatra, op Tuk Tuk, ideaal om te overwinteren en ligt op 5 min loopafstand van de echte en oude Batak kern van Tuk Tuk, Sosor Galung. Binnen 5 minuten loopafstand kunt u kiezen uit minstens 5 restaurants, met menu's varierend van Europees vegetarisch tot puur lokal Batak. Binnen 5 min loopafstand vindt u ook 3 internet cafe's en de mogelijkheid fietsen of bromfietsen te huren. De plaatjes Tomok, met de Koningsgraven, en Ambarita (Stone chair) liggen op een uur wandelafstand. De wandeling rond Tuk Tuk neemt ook ongeveer een uur in beslag als u niet ergens blijft plakken. Wat verder weg zijn de Binangalom waterval uitstortend in Lake Toba en de Pangururan hotsprings op ca 45 min met de Horas family home speedboat. Waarom Tuk TukEen bijdrage van ons aan een flyer die probeert Tuk Tuk onder uw aandacht te brengen.Subsequent to being asked to contribute to this flyer I have thought about the target group of this write up. Me being over 60, think that I should restrict to only targeting the over 50 years of age and families with children. So I am not trying to lure you to come to Tuk Tuk for the disco, the magic mushroom or mountain trekking. However, should you wish be my guest and refer to other parts in this flyer or the internet.Of course you need for your neighbours, family and friends a plausible excuse to come to Tuk Tuk, which you can find in geology, culture and nature.Now, let’s be realistic, that Tuk Tuk is in the middle of the largest caldera in the world is good to know, but if you are not a specialist how can you really recognize and appreciate the interesting geological volcano-tectonic depressions?. If you are not too much in your own history and culture what makes the Batak culture so interesting?. If you don’t know the difference between an oak and an elm tree or a duck and a dove, what nature and wildlife birds are you coming for?So let’s forget about it. You just want low cost to relax in a peaceful, save, quiet, friendly and green environment where the wheather is just perfect and the food delicious. This is what you find in Tuk Tuk. Of course sometimes it rains a lot, if you are lucky you may even experience the occasional real tropical torrential rainstorm, but the good thing is that it does not take a long time to come down and mostly only in the evening time. Don’t get me wrong, if we define a tropical torrential rainstorm as the storm which brings more than 20 mm in 20 min, than there are normally only 4 or 5 in a year, so you need to be lucky. The real fun is of course the one torrential rainstorm, within the given definition, which lasts for more than 5 hours. That really is a life experience which you will never forget. As Tuk Tuk is located at a relatively high altitude the temperature is moderate, in between 20 and 28 centigrades, which means that at night you don’t need airconditioning and it is too cold for the malaria mosquito’s. You have two options in the low cost approach. The first is really low cost, you are most welcome to go for this option and you have a wide range of accommodations to choose from, but if you choose for such option please be so kind not to complain that your room is not clean, that you can’t sit on your toilet, that you don’t have hot water and that you may have some or more small flying and creeping company in your room. So, I recommend the expensive low cost approach. Go for one of the best accomodations, relax, swim and enjoy the views from your place, just walk around Tuk Tuk and indulge in the scenery without being hassled by souvenirshop or restaurant owners, go to places in a rented car with driver and in the evening join the crowd in one of the many good restaurants for excellent food, a beer or wine and sing along Batak songs. Anyway, independent of the which low cost option you choose you will get very good value for your money. Before you go back buy a good book on Samosir geology, nature and culture, and study it on the plane to be ready to properly impress your neighbours, family and friends when back home.
Er is maar ÉÉN (1) HORAS FAMILY HOME. En als we zeggen één (1) dan bedoelen we één (1) en geen twee of meer. We hebben dus geen meerdere units – eenheden Horas Family Home. We hebben gewoon ÉÉN (1) HORAS FAMILY HOME. U kunt Horas Family Home boeken via deze site en op de kalender op deze site kunt u ook zien of Horas Family Home al of niet nog beschikbaar is.

U kunt Horas Family Home ook boeken via een Travel Agent of Reisorganisatie die al of niet individuele rondreizen Noord – Sumatra op maat aanbiedt, die Horas Family Home vervolgens al of niet bij ons boekt. Als de Travel Agent of Reisorganisatie Horas Family Home voor u bij ons boekt, dan blokkeren wij de voor u gereserveerde periode vervolgens in de kalender op deze website.

Als de kalender op deze website aangeeft dat Horas Family Home niet beschikbaar is dan is er geen enkele Travel Agent of Reisorganistatie die Horas Family Home dan alsnog voor u kan reserveringen, dit ongeacht wat de Travel Agent of Reisorganisatie aan u laat weten.

De beste manier om zeker te stellen dat u daadwerkelijk Horas Family Home krijgt is Horas Family Home direct bij ons te boeken en de Travel Agent of Reisorganisatie dit in te laten passen in de rest van uw programma. Hoe u bij ons komt laten we graag aan u of de Travel Agent of Reisorganisatie over, met de vermelding dat desgewenst wij ook uw transport kunnen verzorgen.

HORAS FAMILY HOME | EXCLUSIVE & EXCELLENT
Klik op de afbeelding om voor de beschrijving van de faciliteiten en services
Klik op de afbeelding voor de vervolginformatie over de faciliteiten en services

Indeling

Woonkamer
Begane grond
40 m2

Natuursteen

Ventilator

Eethoek / Eettafel

Slaapkamer 1
Begane grond
26 m2

Bed: 2-persoons 200 x 160 cm

Bed: 1-persoons 200 x 100 cm

Bed: 1-persoons 200 x 100 cm

Slaapkamer 2
1e verdieping
30 m2

Bed: 2-persoons 200 x 160 cm

Natuursteen

Badkamer
Begane grond

Toilet

Douche

Wastafel (1)

Keuken

Soort: Open

Fornuis: Gas (4 Kookzones/branders)

Bestek & servies

Faciliteiten

Type accommodatie

 • Vakantiehuis

Woonoppervlakte

 • 100 m2

Kinderen

 • Kinderbed (1)
 • Traphekjes

Sport & recreatie

 • Duiken / snorkelen
 • Fietsen
 • Sportvissen
 • Wandelen
 • Zwemmen

Populaire thema's

 • Cultuur & historie
 • Kindvriendelijk
 • Luxe accommodatie
 • Overwinteren

Internet, wifi, audio

 • Televisie
 • Cd-speler
 • Wifi
 • Televisiescherm in cm: (1)

Buitenvoorzieningen

 • Barbecue
 • Buitenverlichting
 • Ligstoel(en) (8)
 • Parasol(s)
 • Parkeerplaats(en) (2)
 • Privé oprit
 • Speeltoestel(len) (1)
 • Terras
 • Tuin
 • Tuinstoel(en) (4)
 • Tuintafel(s) (1)
 • Veranda

Privacy

 • Beheerder op terrein
 • Vrijstaande woning

Linnengoed

 • Bedlinnen
 • Handdoeken (12)
 • Keukenlinnen
 • Strandlakens (12)

Mindervaliden

 • Gelijkvloers

Faciliteiten

 • Roken toegestaan
 • Huisdieren toegestaan
 • Kluis


70,-
per nacht vanaf (o.b.v. 1 week)
70,-
per nacht vanaf (o.b.v. 1 week)
Aankomst
-
Vertrek Selecteer

Anderen bekeken ook:

Vakantiehuis Cici

9,4
Cici Khoirina