Persberichten 2015

Persberichten 2014

Persberichten 2013

Persberichten 2012

Persberichten 2011

Persberichten 2010

Vakantiehuizen steeds vaker in verhuur

28 februari 2009

Droomvilla voor even... 
door Annemarie van de Weert 

Een tweede huis in het buitenland is een luxe, maar ook een enorme kostenpost. Je woonlasten worden verdubbeld en de vakantiewoning moet in de tussentijd ook nog onderhouden worden. Immers, een huis dat leegstaat, raakt snel in verval. Om al die extra rekeningen te kunnen blijven betalen, doen steeds meer eigenaren hun vakantievilla in de verhuur. Wie een droompaleisje voor even wil, heeft nu keuze te over. Sinds de kredietcrisis is het aanbod op internet verdubbeld. 

Wakker worden in je eigen villa met uitzicht over zee. Geen gedrang bij het ontbijtbuffet en geen gevecht om de beste bedjes rond het zwembad. Vakantie vieren alsof je thuis bent. Wie altijd al een eigen huis in het buitenland heeft willen hebben, heeft nu profijt van de kredietcrisis. Menig eigenaar doet zijn tweede stulpje in de verhuur. De finca’s, chalets, ranches en andersoortige buitenhuizen zijn in de aanbieding. 

Het aanbod van villa’s is het afgelopen jaar flink toegenomen”, merkt Justin Jansen op. De directeur van Travel8direct.nl verhuurt sinds 2000 luxebuitenhuizen van particulieren. „Het fenomeen is niet nieuw, alleen komen de échte pareltjes nu óók vrij voor vakantiegebruik. Huizen voorzien van jacuzzi, sauna, fitnessruimte, thuisbioscoop en vaak ook inwonend personeel. Soms slechts voor een paar weken, louter vanwege financiële 8bezuinigingen en om de kosten te dekken van het praktische onderhoud.” Wie dus goed zoekt en regelmatig het aanbod van verhuursites bijhoudt, kan zomaar tegen een droomhuis aanlopen dat voor korte tijd te huur is. Jansen: „Dan heb je wel de lusten, maar niet de lasten, zeg maar.” 

Zo ook de droomvilla Miami-style van Eduard Daniëls. „Het hebben van een tweede huis is een enorme luxe, maar ook gigantisch duur. Ik geef eerlijk toe, ook ik ondervind last van de kredietcrisis, maar de kosten van onderhoud voor mijn tweede huis draaien gewoon door. Dan is het fijn als je die financiën enigszins kunt beperken door je villa een paar weken per jaar te verhuren, toch?” 

Het riante optrekje staat op Ibiza, waar veel Nederlanders een tweede huis hebben. „Deze autonome regio van Spanje is de laatste jaren enorm in trek vanwege de mooie natuur en de vele uitgaansmogelijkheden”, licht Jansen toe. „De laatste maanden zie je zelfs op de duurste plekjes van het eiland overal ’te koop’- en ’te huur’-borden staan. Je kunt zulke huizen ook niet onbeheerd achterlaten. Zeker niet in een land als Spanje.”

Daniëls heeft dan ook permanent personeel rondlopen dat de boel beheert, de tuin doet, zorgt dat er geen lekkages komen en natuurlijk de honden verzorgt. „Ik moet overigens wel toegeven dat de gedachte van vreemden in mijn zwembad wel pijn doet. Tot nu toe mochten er alleen maar goede vrienden in mijn woning verblijven, maar dat zal komend seizoen veranderen. Maar goed, ik neem aan dat iedereen met dezelfde zorg met mijn spullen omgaat als dat ze thuis zouden doen.” 

Volgens Mondi, belangenorganisatie voor eigenaren van internationaal onroerend goed, is er tegelijk met het stijgende aanbod ook duidelijk te zien dat het huren van een woning in het buitenland toeneemt. „Dat zijn voor een deel mensen die eigenlijk zelf een tweede huis willen kopen, maar dat nu gezien de financiële crisis niet durven”, aldus directeur Rob Smulders. „Maar er zijn ook steeds meer reisorganisaties die particuliere huurhuizen aanbieden naast hun vaste selectie van hotelkamers en appartementen. Simpelweg omdat daar vraag naar is.” 

Direct contact 
Bekende aanbieders van particuliere villa’s zijn Eurorelais en Belvilla, maar ook reizengigant D-reizen is tegenwoordig een verhuurbureau begonnen. „Dit zijn de vakantiewoningen die niet in een reisgids te vinden zijn. Ze worden dan ook rechtsreeks van de particulier gehuurd”, vertelt Raymond Hoevenaar van D-rent. 

„We zien het aanbod van particuliere villa’s flink toenemen de laatste tijd. Afgelopen week hadden we zelfs 50 nieuwe objecten binnen. Dat is veel. Ook het aantal boekingen van deze accomodatievorm stijgt. Dat komt omdat er geen touroperator tussenzit. Hierdoor is het huren van een privéwoning soms wel 30% goedkoper dan de commerciële vakantiehuizen.” 

Het is overigens voor de verhuurder veel prettiger om niet via een grote organisatie te verhuren, omdat zij dan direct contact hebben met de tijdelijke bewoners van hun huis. Er kunnen op deze manier directe en persoonlijke afspraken worden gemaakt. Rob Smulders wijst toekomstige verhuurders er wel op dat zij de lokale wetgeving na moeten gaan, willen ze hun huis voor langere periode verhuren. „Helemaal als het om een gefinancierde woning gaat, zijn er haken en ogen aan de Europese regelgeving. Die verschilt overigens per land.” Wie voor korte tijd zijn huis wil verhuren, zal geen problemen ondervinden. 

Tot slot nog een tip: „Zolang je de kosten kunt blijven dekken is er geen reden toe om je huis te verkopen. Vergeet niet dat de huizenwaarde van je huis nu alleen op papier minder is, maar in de toekomst zal dit weer bijtrekken.” 

Om die reden is het voor potentiële kopers nu uiteraard wel een zeer gunstige tijd om een eigen droomvilla in het buitenland aan te schaffen. Tot slot wijst Hoevenaar er nog op dat mensen die afgelopen jaar een vakantiewoning hebben gekocht en die nu verhuren, een goede belegging hebben gedaan. „De vraag naar privéwoningen voor de vakantieperiodes zal alleen maar meer toenemen.” 

Bron: www.telegraaf.nl/reiskrant

Meld je aan!